China Meletakkan PAGCOR dalam Senarai Hitam Perjalanan berbanding POGO
toto

China Meletakkan PAGCOR dalam Senarai Hitam Perjalanan berbanding POGO

China terus Data SDY dan mengeluh terhadap Pengendali Permainan Luar Pesisir Filipina (POGO) dan negara itu selesai bersikap diplomatik mengenai bantahannya terhadap warga China yang mengambil bahagian dalam aktiviti live hk yang berlaku dalam industri POGO yang meluas. Sebaliknya, China bergerak dengan langkah yang lebih keras, meletakkan Filipina dalam senarai hitam destinasi pelancongan luar negara.

China Meletakkan Filipina dalam Senarai Hitamnya
Ini ada kaitan dengan kes penculikan, eksploitasi pekerja, dan keseluruhan aktiviti haram yang dikaitkan dengan sektor POGO. PAGCOR, pengawal selia kebangsaan di Filipina , telah berkata bahawa tiada operasi perjudian haram harus dirujuk sebagai POGO kerana mereka tidak mempunyai lesen yang diperlukan dan tidak layak sebagai pengendali sedemikian pada mulanya.

Bagaimanapun, Presiden Senat Migz Zubiri , seorang ahli perniagaan Filipina, bercakap dengan duta China Huang Xilian yang memaklumkan kepadanya Pengeluaran SDY keputusan China untuk mengharamkan Filipina sebagai destinasi pelancongan. Zubiri menyampaikan mesej itu kepada rakan penggubal undang-undangnya. Masalah “POGO”, kata Zubiri, telah memaksa tangan China untuk mengucilkan Filipina , satu keputusan yang sudah pasti akan memberi impak besar kepada industri pelancongannya.

Zubiri berkata pihak berkuasa China telah memutuskan untuk bertindak begitu tegas kerana mereka tidak mendapat jaminan daripada kerajaan Filipina sama ada warga China melawat operasi haram dan sama ada mereka selamat apabila mereka melawat pengendali POGO berlesen juga. Ini bermakna negara itu mungkin akan kelaparan untuk salah satu kumpulan pelancong utamanya. Kira-kira 1.25 juta pelancong melawat Filipina dari China pada 2019 .

Senarai hitam itu bukanlah sesuatu yang baru. Ia telah wujud sejak sekian lama, dengan Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan mula mendedahkannya kembali pada Ogos 2020 . Senarai hitam itu memaparkan bandar dan negara dan secara de facto menghalang warga China daripada melawat mereka atau meminta penjelasan jika mereka ada. Sementara itu, China telah sangat tegas untuk membenarkan warga China melawat Macau untuk tujuan perjudian, mengarahkan pegawai kastam untuk tidak menggalakkan tingkah laku ini.

Filipina Sudah Berusaha
Ramai yang telah dikembalikan. Filipina telah menunjukkan inisiatif dalam memastikan bahawa warga China dan pekerja dalam industri luar pesisir tidak mendatangkan bahaya. Peraturan POGO adalah langkah pertama, tetapi Keluaran SGP tindakan keras baru-baru ini terhadap operasi tidak berlesen adalah satu lagi. Selain itu, Filipina menghantar pulang 48,000 pekerja yang bekerja di POGO tanpa lesen. Setakat ini, belum ada maklum balas yang tepat mengenai apa yang negara itu ingin lakukan untuk meredakan China dan sama ada itu adalah keutamaan.